Zakaj kozje mleko? Od izsušene in razpokane, pa do zdrave kože.

Vse je je začelo v jeseni. Prav taki, kot je letošnja. Delo v pisarni, neskončno prehajanje med notranjimi in zunanjimi prostori ter temperaturne spremembe, ki pritičejo so pokazale svoj davek na mojih dlaneh.

Skorajda čez noč sem se poslovil od gladkih dlani, ki jih je zamenjala razpokana koža. Očitna diagnoza: izsušena koža. Posledično pa tudi zvrhan koš težav, ki jo spremljajo.

In potem sem našel kozje mleko

No, ni ga bilo treba pretirano iskati. Pri Janji doma imajo namreč že vrsto let zelo uspešno kmetijo, ki se ukvarja s kozjerejo in sirarstvom. Posledično kozjega mleka in izvrstnih izdelkov narejenih s posebno skrbjo in ljubeznijo nikoli ne zmanjka.

Ob vseh pozitivnih lastnostih kozjega mleka, ki so me že prepričale, sem kaj kmalu ugotovil, da je prav to ena izmed zelo dobrodošlih sestavin v kozmetiki, natančneje v naravnih milih. In tako se je utrnila ideja, ki je rodila paleto naravnih ročno izdelanih mil iz kozjega mleka Dvainštirideset.

Od starih Egipčanov do danes

Da se je v kozjem mleku zaradi njegovih pozitivnih lastnosti regeneracije in obnavljanje kožnega tkiva namakala že Kleopatra, je dobro znana zgodba. Kozje mleko človek že tisočletja izkorišča v prehrambne in kozmetične namene danes pa so nam poleg splošnih prepričanj znana tudi nekatera posebej zanimiva dejstva.

Kozje mleko za občutljivo kožo

Prav kozje mleko je namreč praktično nabito z vitamini A, D, E, B6 in B12 ter je kot tako izvrsten vlažilec kože. Prisotnost kaprinske, kapronske in kaprilne kisline v mleku poskrbi za naravni kemični piling odmrle kože, omenjeni druščini pa se priključujejo tudi fosfor, kalij in kalcij, ki obnavljajo in regenerirajo poškodovano kožno tkivo.

Podlaga za milo, ki je nežno do kože in je ne izsušuje

Prav omenjene lastnosti, ki jih pripisujemo kozjemu mleku so pri meni igrale odločilno vlogo, da sem se ob Janjini pomoči odločil za razvoj naravnih ročno izdelanih mil, ki bodo bolj prijazna in nežna do občutljive kože ter jo hkrati zaščitila pred zunanjimi vplivi. Milo iz kozjega mleka je zato posebej primerno za ljudi, ki se srečujejo s problemom občutljive kože, s suho kožo ali bolj problematičnimi kožnimi stanji kot so ekcemi in luskavica.

Ker je pH kozjega mleka podoben pH človeške kože, milo iz kozjega mleka pa manj alkalno, lahko koža ob umivanju ohranja svojo naravno zaščito pred zunanjimi vplivi. Supermaščobnost mila pa poskrbi za kremavost, ki se odraža v nežnosti in vlažilnosti za kožo.

Primerno za celo telo, tudi za umivanje obraza

Vse naštete pozitivne lastnosti so me prepričale zato, ker kot celota pomenijo, da lahko milo iz kozjega mleka uporabljam tudi za umivanje obraza in navsezadnje za britje (kar bo še posebej všeč tistim moškim, ki jim razdražena koža po britju predstavlja preglavice).

A vse zapisane besede ne morejo nadomestiti praktičnega preizkusa, zato te vabim, da si s klikom na katerega izmed spodnjih štirih ročno izdelanih naravnih mil iz kozjega mleka ogledaš paleto kombinacij in najdeš tisto, ki bo prava zate. Seveda pa mi lahko s podrobnimi vprašanji kadarkoli tudi pišeš na e-mail ali se javiš na Facebook in Instagram profilu Dvainštirideset.